Het edelhert: koning van het bos
1-5 minuten |
Alleen,Samen
Wist je dat?
Een edelhert kan jou vaak eerder ruiken dan dat jij hem ziet! Edelherten hebben een uitstekende neus. Ze kunnen mensen al op honderden meters afstand ruiken.
Het edelhert leeft al meer dan 100.000 jaar in Nederland. Vroeger leefde dit grote dier graag in open gebieden met veel gras. Daar kon het wolven en andere vijanden van ver zien aankomen en op tijd vluchten.
Door jacht, drukte en de groei van steden zijn edelherten zich steeds meer gaan terugtrekken in bossen en rustige natuurgebieden. Daardoor zijn ze ook van gedrag veranderd. Vroeger waren ze vooral overdag actief. Tegenwoordig rusten ze vaak overdag en gaan ze in de avond en nacht op zoek naar voedsel.
In september begint de bronstijd. Dat is de periode waarin edelherten jongen krijgen. De mannetjes strijden dan met elkaar om de vrouwtjes, die hinden worden genoemd. Tijdens deze periode maken de mannetjes een luid geluid. Dat heet burlen. Dit geluid is soms kilometers ver te horen.
Na de bronstijd verliezen de mannetjes hun gewei. In de maanden daarna groeit er weer een nieuw gewei. Zo zijn ze klaar voor de volgende bronstijd.
In Nederland leven edelherten vooral op de Veluwe. Ook in de Oostvaardersplassen komen ze voor. Er gaan verhalen dat er daarnaast een kleine groep edelherten leeft bij Appel in de Gelderse Vallei. Mogelijk kunnen deze dieren in de toekomst via een ecoduct de A1 oversteken naar de Utrechtse Heuvelrug.
Geef je beoordeling
